JUNCKERS CO2-KALKYLATOR

Junckers CO2-kalkylator jämför Global Warming Potential (GWP) och inbyggda koldioxidnivåer för flera olika golvtyper. Vår CO2-kalkylator ger ett sätt att jämföra olika golvlösningar baserat på CO2-utsläpp från varje produkts inledande produktionsfas (A1-A3). 

Vad är det vi jämför?

Resultaten i vår CO2-kalkylator baseras på EPD:erna för de specifika produkter som används i verktyget. Vi jämför de tre första stegen (A1-A3) i produkternas livscykelanalys: utvinning och bearbetning av råmaterial, transport till produktionsanläggningen och tillverkningsprocesser. För närvarande finns det skillnader i vilka faser som ingår i en EPD, vilket gör det omöjligt att göra en direkt jämförelse. I framtiden kommer vi att försöka inkludera fler livscykelfaser för att göra jämförelsen mer exakt. Jämförelsen av koldioxidavtrycket för de olika golvtyperna baseras på data från vagga till grind från EPD:er. Detta inkluderar stegen A1: Utvinning och bearbetning av råmaterial, A2: Transport till produktionsanläggningen och A3: Tillverkningsprocesser.

KLIMAKRISEN KRÆVER HANDLING

Drivkraften mod CO2-neutralt byggeri er stærk. På verdensplan sigter FN's mellemstatslige panel for klimaændringer og Paris-aftalen mod at reducere udledningen af ​​drivhusgasser med 45 % inden 2030, og klimaforskerne advokerer, at det haster med at få nedbragt den årlige CO2-udledning på verdensplan. Det kræver både kollektiv handling og en ændring i vores personlige forbrugsvaner. Det kræver, at arkitekter, entreprenører såvel som private forbrugere vælger byggematerialer med et lavt klimaaftryk.

2030

SIGTER MOD AT SÆNKE UDLEDNINGEN AF DRIFTHUSGASSER MED 45%

PARIS-AFTALEN

Junckers har brugt offentlige tilgængelige data baseret på miljøvaredeklarationer (EPD - Environmental Product Declarations) til at beregne miljøaftrykket for hver gulvtype. En EPD er et uafhængigt verificeret og registreret dokument med data om de drivhusgasser, der udledes ved udvinding, transport og forarbejdning af råvarer samt fremstilling af det færdige produkt og dets virkning på miljøet. Produktets GWP-tal er udtrykt som CO2e og danner grundlaget for Junckers' Co2-beregner. Junckers’ CO2-beregner tegner et simpelt billede af, hvilke materialer vi kan bruge med god miljøsamvittighed, og hvilke vi bør udelade, hvis vi vil bygge en grønnere verden. 
 

Vi hoppas att du tycker om vår CO2-kalkylator. Ta en närmare titt nedan för mer information. Om du inte hittar det svar du söker är du välkommen att kontakta oss.

Vår CO2-kalkylator är utformad för att hjälpa dig att jämföra koldioxidavtrycket från olika golvlösningar. Verktyget är utformat för arkitekter, entreprenörer och husägare för att belysa CO2e-påverkan (koldioxidekvivalenter) från olika material.  

Junckers mål är att göra trä till ett förstahandsval eftersom det har så många fördelar om det väljs och hanteras på rätt sätt.  Förnyelse: Trä är en förnybar resurs, vilket innebär att det kan förnyas naturligt över tid. Hållbart skogsbruk säkerställer att träd återplanteras och att skogar bevaras.  Koldioxidbindning: Träden absorberar koldioxid från atmosfären när de växer och lagrar den i sin biomassa. Detta bidrar till att mildra klimatförändringarna genom att minska utsläppen av växthusgaser. Energieffektivitet: Produktion och bearbetning av trä kräver vanligtvis mindre energi jämfört med andra byggmaterial som stål eller betong. Detta resulterar i lägre CO2-utsläpp under tillverkningen.

CO2e, eller CO2-ekvivalenter, är ett sätt att mäta hur olika växthusgaser påverkar den globala uppvärmningen. Det tar hänsyn till att vissa gaser, som metan eller dikväveoxid, är mycket effektivare än koldioxid när det gäller att fånga upp värme i atmosfären. Genom att omvandla effekten av dessa gaser till motsvarande mängd CO2 får vi ett enda tal som representerar deras totala bidrag till den globala uppvärmningen, vilket gör det lättare att jämföra dem.

För att beräkna fotavtrycket för varje golvtyp använde vi offentligt tillgängliga data baserade på EPD:er (Environmental Product Declarations). En EPD är ett oberoende verifierat och registrerat dokument som inte bara beskriver vad en produkt är tillverkad av, utan även tillverkningsprocessen och dess påverkan på miljön. Resultaten för CO2-kalkylatorn baseras på data från specifika EPD:er som mäter produkternas globala uppvärmningspotential (GWP), snarare än att använda generiska eller teoretiska data. Uppgifterna hämtas från råmaterial- och tillverkningsfasen för varje produkt.

Vår CO2-kalkylator baseras på följande lista med EPD:er och data från vagga till grind, inklusive produktfas A1: Utvinning och bearbetning av råmaterial, A2: Transport till produktionsanläggning och A3: Tillverkningsprocesser

  • Resultat för grupp 13 och 14 (22 mm parkettgolv av bok, ask och lönn; ytbehandling med lack 1 och 2)
  • Planka: Nej: MD-19008-SV. ECO EPD: 00001140. Utfärdad: 28-02-2020, variant 20,5 mm Ek (Ek 20,5 x 185 mm)
  • Laminatgolv: Nr: S-P-01509. ECO EPD: 00000906. Utfärdad: 23-07-2020, variant 22mm ek
  • Heltäckningsmatta: Nr: S-P-01825. utfärdad: 2020-02-03, variant 6,5 mm plattor
  • Vinyl: Nr: S-P-01350 - iD Inspiration Click Solid och iD Inspiration Click High Traffic från TARKETT
  • Laminat: Nr: EPD-SCP-20200238-IBC1-DE. Utfärdad 2020-12-01, variant 8mm paneler
  • Thin-Bonded Epoxy Terrazzo Flooring System: EPD10317 Utfärdad: 2019-12-20, TRACI-resultat

GWP, eller Global Warming Potential, är ett mått på hur mycket värme en växthusgas fångar i atmosfären under en viss tidsperiod, vanligtvis 100 år, jämfört med koldioxid (CO2). Det hjälper oss att förstå och jämföra olika gasers inverkan på den globala uppvärmningen. Om en gas till exempel har ett GWP på 25 innebär det att ett ton av den gasen under 100 år värmer jorden 25 gånger mer än ett ton CO2.

Junckers massiva trägolv ger den största minskningen av CO2-nivåer av alla golvtyper som visas i CO2-kalkylatorn. Men det finns mer att tänka på. Även om konstruerade golv och laminatgolv är CO2-negativa är deras livslängd betydligt kortare än för massiva trägolv, vilket innebär en större belastning på råvaruresurser och avfallshantering. Golvtyper som mattor, vinyl och LVT tillför inte bara koldioxid till atmosfären, deras livslängd är också kortare än för massivt trä och ofta kan deras produkter inte återvinnas på ett effektivt sätt.

Produkter baserade på naturliga råvaror som trä tillverkas genom den naturliga processen fotosyntes, som bygger på tre mycket enkla byggstenar: vatten från jorden (H2O), koldioxid från luften (CO2) och ljus från solen. För att ett träd ska växa krävs inget annat än naturliga processer.

Samtidigt absorberar trä CO2, dvs. avlägsnar CO2 från atmosfären, och även om utsläppen av växthusgaser för vedhuggning, transport till fabriken och produktionsprocesser måste läggas till, kan en färdig produkt, betraktad från vagga till grind, i vissa fall avlägsna mer CO2 från luften än den släpper ut. Detta innebär att CO2-värdet blir negativt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det för närvarande bara är de första stegen i produktens livscykel som ingår i beräkningarna. Om värdena i slutet av livscykeln skulle inkluderas skulle resultatet bli olika beroende på om träet skulle brännas för energiutvinning eller återanvändas på annat sätt.

CERTIFIKATER OG BYGGEORDNINGER

Selvom Junckers altid har været forud for sin tid mht. miljøpleje, er det ikke nok bare at have de rigtige virksomhedspolitikker og -praksisser. Vi er bevidste om nødvendigheden af at stille uafhængige beviser til rådighed for kunder, arkitekter og entreprenører. Junckers har opnået uafhængig akkreditering fra en række internationale ordninger, inkl. FSC®, PEFC og ISO 14001. Vi har også haft uafhængige produkttests foretaget for VOCs (volatile organic compounds) og vores produkters effekt på indeklima under CDPH (california department of public health) standarder og den Danske Indeklimamærknings-ordning. Endvidere har Junckers gennemført EPD’er (Environmental Product Declarations) for vores gulve. Disse certifikater er vigtige værktøjer for alle der designer bygninger i henhold til de høje miljøstandarder, der kræves under BREEAM, LEED, WELL og DGNB ordninger. 

keyboard_arrow_up



picture_as_pdf